ΙΡΙΑ ΚΑΝΤΙΑ

2014-04-28 22:33

  ΄Ιρια και στην Κάντια

 

ΙΡΙΑ

 

 

Τα Ίρια απέχουν μόλις 15 λεπτά από το Ναύπλιο και 2 ώρες από την Αθήνα. Είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στο Δήμο Ναυπλίου , νομό Αργολίδας.
Χωρίζεται στο "Πάνω Χωρίο" και στην "Παραλία".
Το ποιό γνωστό του σημείο είναι το μικρό λιμανάκι του, ιδιαίτερα γραφικό με πολλές ψαρόβαρκες.
Ο κάμπος του είναι γνωστός για τη μεγάλη παραγωγή αγκινάρας (παράγει το 90% της εγχώριας αγοράς) που αποτελεί τον πνεύμονα οικονομίας των κατοίκων. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαίου οργανώνεται η γιορτή της Αγκινάρας με παραδοσιακούς χορούς και λαική ορχήστρα, όπως και φαγητό με βάση την αγκινάρα. Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει η εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.
Η μεγάλη 12 χιλιομέτρων παραλία του, προσελκύει πολλούς λουόμενους που είναι λάτρεις της καθαρής θάλασσας.


Υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχιακές μονάδες, ενοικιαζόμενα Δωμάτια, και Κάμπιγκ. Στην πλατεία του χωριού πέρα από τις ταβέρνες και το καφέ, υπάρχει φαρμακείο, φούρνος, κρεοπωλείο και super market. Στην παραλία του χωριού θα βρείτε επίσης καφετέριες, εστιατόρια και ένα μικρό super market.

Η Παραλία είναι κατάλληλο τόσο για νέους ,που επιθυμούν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με διασκέδαση χορό και μουσική όσο και για αυτούς που επιθυμούν ήσυχες και ρομαντικές στιγμές. Το ηλιο-βασίλεμα σε αυτή την παραλία θα σας μείνει αξέχαστο.

 

Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν "Άγριοι Λιμένες" (αγροτικοί λιμένες).

Καθώς μπαίνεις στα Ίρια από τον δρόμο της Επιδαύρου, στα αριστερά σου διακρίνεις έναν Πύργο Σημάτων (Φρυκτωρία) του 7ου αι. π.Χ. ο οποίος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση έως σήμερα. Χρησίμευε στην επικοινωνία με άλλους παρόμοιους Πύργους ώστε να ειδοποιούν με σήματα καπνού την ημέρα και σήματα φωτιάς την νύχτα την ΑρχαίαΑσίνη και τις Μυκήνες για τυχόν επιδρομές εχθρών.


Το 1962 κοντά στο ακρωτήριο των Ιρίων –

 

 

 

 

 

Ακρωτήρι Ίρι- (γνωστή περιοχή στους ντόπιους ως «γωνιά»), εντοπίστηκε ναυάγιο με φορτίο

πήλινων αγγείων σε απόσταση περίπου 25 μέτρων από την ακτή και βάθος γύρω στα 20 μέτρα το οποίο τοποθετείται στην Ύστερη Μυκηναϊκή Εποχή, δηλαδή γύρω στο 1200 π.Χ.. Το φορτίο περιείχε πίθους από την Κύπρο, αμφορείς από την Πελοπόννησο καθώς και ψεθδόστομους αμφορείς από την Κρήτη για την αποθήκευση και μεταφορά λαδιού και κρασιού. Τα ευρήματα είχαν ιδιαίτερη σημασία για την μελέτη των εμπορικών σχέσεων της εποχής και βρίσκονται στο μουσείο των Σπετσών. Σημαντικά ευρήματα του ναυαγίου ήταν επίσης πέτρινες άγκυρες και ένα μολυβένιο δακτυλίδι και πλάκες που οι οποίες πιθανολογείται ότι προέρχονται από μεταγενέστερο ναυάγιο της Ρωμαϊκής ή Βυζαντινής Εποχής. Το ακρωτήρι ΄Ιρι τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό ως περιοχή «Στρουθούς» γιατί εκεί υπήρχαν πολλά πουλιά. Το χωριό ΄Ιρια διασχίζεται από τον ποταμό Σέλλας που σημαίνει «Ορεινός» και παράγει το 90% της αγοράς στις αγκινάρες. Ο ποταμός τώρα είναι στεγνός αλλά η πεδιάδα των ΄Ιρίων ήταν από τα αρχαία χρόνια πολύ εύφορη.

Στα ΄Ιρια αξίζει να δείτε ακόμη τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι αξιόλογο ιστορικό μνημείο και τους δύο πύργους του Ξενά και του Τσιλιμίκα, απομεινάρια της Τουρκοκρατίας που έχουν διασωθεί στην περιοχή Ξυδέϊκα.


 

ΚΑΝΤΙΑ

 

 

Είναι ένα μικρό, λίγο πριν από τα Ίρια στο δρόμο από Ναύπλιο, πολύ όμορφο χωριό χτισμένο δίπλα στην ακτή της θάλασσας. Ο κεντρικός δρόμος χωρίζει το χωριό σε δύο μέρη.

Η γνωστή παραλία της είναι από τα ποιό όμορφα παραλιακά μέρη της περιοχής που τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από παραθεριστές καθώς προσφέρονται πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από την δυτική μεριά της διακρίνεις τον ποταμό "Ασκληπιό" που σχηματίζει "Δέλτα" καθώς φτάνει προς την θάλασσα. Στην παραλία αλλά και στο άλλο τμήμα του χωριού υπάρχουν εστιατόρια, φούρνος, super market. Το ηλιοβασίλεμα και σε αυτή την παραλία θα σας μείνει αξέχαστο.

Η περιοχή ξανακατοικήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από πρόσφυγες Κρήτες. Αργότερα Αρκάδες βοσκοί που κατέβαζαν τα χειμαδιά τους στην περιοχή μετέτρεψαν την Κάντια σε μόνιμη κατοικία.
Η αρχοντική πέτρινη κατοικία,
ο πύργος του Αγά ή Πυργόσπιτο της Κάντιας ή Κάντια Αγά και είναι ένα από τα ποιό εντυπωσιακά κτίσματα που παραμένουν ανέπαφα από τον χρόνο στο χωριό.
Τα ίχνη των προγενέστερων χρόνων όμως υπάρχουν ακόμη αφού στο λόφο "Ελεούσα" του χωριού βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης της Κάντιας από την Μυκηναϊκή εποχή.


 

ΒΙΒΑΡΙ & ΚΟΝΔΥΛΙ

 

Ψαροχώρι φημισμένο για την λιμνοθάλασσά του και τον γραφικό κόλπο του με φόντο τα Ενετικά χαλάσματα και το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Νικόλα (Φάρος) . Όσοι θέλουν απομόνωση έρχονται για κολύμπι στο μικρό βοτσαλωτό κολπίσκο λίγο πιο πέρα από το λιμάνι, όπου αγκυροβολούν ψαρόβαρκες και ιστιοπλοϊκά. Πολλές ψαροταβέρνες σερβίρουν φρέσκο ψάρι και κάθε λογής λιχουδιά δίπλα στο κυμοθάλασσο .Πολύς κόσμος με την οικογένεια του απολαμβάνει το μπάνιο του εδώ. Οι πιο ανήσυχοι, όμως, βγαίνοντας από το Βιβάρι και συνεχίζοντας για ενάμισι περίπου χιλιόμετρο ανατολικά θα συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι το Κονδύλι,(Αγ. Νικόλαο). Το Κονδύλι,(Αγ. Νικόλαος) είναι η πιο ειδυλλιακή παραλία του Νομού Αργολίδας με τα πεντακάθαρα νερά της. Είναι αρκετά μεγάλη και δύσκολα θα βρείτε εδώ συνωστισμό, όσος κόσμος κι αν την έχει ήδη ανακαλύψει. Την ψιλή άμμο, που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της, διαδέχεται το ψιλό, κοκκινωπό βότσαλο στο τέρμα του κόλπου.

Αξίζει να επισκεφθείτε: το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου δίπλα στο φάρο το βενετσιάνικο κάστρο (1714), στο Βιβάρι, το εκκλησάκι της Παναγίας Λεύκας με την εκπληκτική θέα προς την Λιμνοθάλασσα.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΙ: ΚΑΡΝΕΖΑΙΙΚΑ – ΣΤΑΥΡΟΠΟΔΙ – ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ- Μονή Αβγού (Αγ. Δημήτριος).

 

Αφήνοντας τα ΄Ιρια και ανηφορίζοντας προς τον δρόμο που συνδέει την Επίδαυρο με το Πόρτο Χέλι, έχουμε μια πλήρη αλλαγή του σκηνικού και του τοπίου. Ο δρόμος προς Καρνεζαιϊκα , Σταυροπόδι και Καναπίτσα δεξιά και αριστερά περιβάλλεται από όμορφα κωνοφόρα δέντρα. Καθαρός και φρέσκος αέρας μπαίνει στους πνεύμονες καθώς διασχίζεις το Πευκοδάσος. Αφήνοντας τα Καρνεζαίικα σε ένα μικρό δρομάκι δεξιά θα ανακαλύψουμε τον χείμαρρο "Ράδο" όπου μπορείτε να παρατηρήσετε αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Υπάρχουν δύο διαδρομές. Η μία ακολουθώντας για λίγο το δρομάκι στις όχθες του οδηγούμαστε στο εσωτερικό του Δάσους και ανηφορίζοντας θα ανακαλύψουμε το Μοναστήρι "Αβγό" που είναι κτισμένο μέσα στον βράχο. Το μοναστήρι υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 11ο αι μέσα σε ένα βράχο. Ο δρόμος αυτός επειδή είναι δύσβατος με συμβατικό αυτοκίνητο και για αυτό μπορείτε να συνεχίσετε τον ίδιο αρχικό δρόμο για να φτάσετε στην Μονή του «Αβγού» στην διασταύρωση προς Δίδυμα και να κάνετε δεξιά στο χωριό «Πελεή» και από κει για το Μοναστήρι. Στη διαδρομή μέχρι την διασταύρωση, θα διακρίνετε σωρούς πέτρες που σχηματίζουν Πύργο Σημάτων (Φρυκτωρία) του 7ου αι. π.Χ. από όπου έλεγχαν όλη την περιοχή για ενδεχόμενο κίνδυνο και ειδοποιούσαν με φωτιές τους κατοίκους. Κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο οι κάτοικοι ΄Ιρίων , Κάντιας και της γύρω περιοχής, τιμούν τον ΄Αγιο Δημήτριο που είναι αφιερωμένο το Μοναστήρι με ολονυκτία και λειτουργία.

Οι κάτοικοι των οικισμών Καρνεζαίκα-Σταυροπόδι-Καναπίτσα ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία και είναι πολύ νόστιμα τα τυροκομικά που παράγονται στην περιοχή που μπορείτε να τα δοκιμάσετε ή και να αγοράσετε στα τοπικά καταστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ 

—————

Πίσω